Články

Potřeba energie u koček
Přečteno 3371 x
Vojtěch Bastl

Potřeba energie u koček - MVDr. Eva Štercová, Ph.D.

Kočka patří mezi tzv. pravé nebo také obligátní masožravce. Podobně jako u psů se také u koček používá k hodnocení energie v krmivech metabolizovatelná energie. Její rozdělení by ale mělo být poněkud odlišné než u psa. Jako pravý masožravec potřebuje kočka přijímat v krmné dávce velké množství proteinů, střední množství tuků a malé množství sacharidů. Proteiny a tuky by měly pocházet především ze živočišných zdrojů. Těla hlodavců, která představují zdroj přirozené potravy koček, obsahují v přepočtu na sušinu asi 55 % proteinů, 45 % tuku a 1–2 % sacharidů. Dospělá kočka potřebuje na den asi 50–70 kcal (209–293 kJ) metabolizovatelné energie na kilogram tělesné hmotnosti. Koťata potřebují v období raného růstu asi trojnásobné množství energie, březí kočky 1,25násobné a kojící kočky troj- až čtyřnásobné. Nižší potřebu energie mají naopak kastrované kočky. Kastrace snižuje potřebu energie u koček o 20–25 %. Energie přijímaná z krmiva by měla být ideálně rozdělena tak, aby 50 % pocházelo z bílkovin, 40 % z tuků a 10 % ze sacharidů.  

Kočka má unikátní metabolismus sacharidů a je na jejich příjmu z krmiva zcela nezávislá. Veškerou potřebnou glukózu si dokáže zajistit syntézou z aminokyselin, které získává rozkladem bílkovin. Kočky jsou metabolicky přizpůsobené k příjmu krmiv s velmi nízkým až nulovým obsahem sacharidů. Celá řada enzymů, které se podílejí na štěpení a přeměně sacharidů, jim buď chybí nebo mají nízkou aktivitu. Přesto dokáží účinně trávit a využívat jako zdroj energie i tepelně zpracovaný škrob z rostlinných zdrojů. Příliš vysoký příjem sacharidů z krmiva u nich může mít ale nežádoucí účinky. Kočky mají pouze omezenou schopnost regulovat hyperglykémii při nadměrném příjmu glukózy ze střeva. Mají také sníženou schopnost ukládat nadbytek glukózy ve formě glykogenu, proto ukládají přebytečné sacharidy, které nejsou využity jako zdroj energie, přednostně ve formě zásobního tuku.    

Základním údajem pro stanovení denní potřeby energie (DER) je u koček stejně jako u psů klidová potřeba energie (RER). Její hodnotu lze vypočítat jako RER (kcal) = 70 x H0,75 nebo RER (kJ) = 293 x H0,75. Tělesná hmotnost koček není zdaleka tak variabilní jako u psů a pohybuje se v průměru mezi 2,5 – 7 kg. Proto lze u nich použít pro výpočet RER také jednodušší rovnici RER (kcal) = (30 x H) + 70, kde H = hmotnost kočky v kilogramech. Záchovná potřeba energie (MER) se u koček pohybuje mezi 0,8 – 1,6 x RER. Aktuální potřeba energie u koček závisí především na jejich věku, tělesné hmotnosti a pohybové aktivitě. Významným faktorem je také kastrace a to, jestli kočka žije trvale v bytě (tzv. indoor) nebo jestli má přístup i do venkovního prostředí (tzv. outdoor). Denní potřeba aktivní kočky s pohybem ve venkovním prostředí bývá kolem 1,6 x RER, zatímco u kastrované nebo méně aktivní kočky to může být 1,2 x RER a při velmi nízké aktivitě a sklonu k obezitě pouze 1 x RER. U březí kočky se potřeba energie postupně zvyšuje z 1,6 až na 2 x RER. V období kojení koťat má kočka nejvyšší potřebu energie. Ta se pohybuje podle počtu koťat ve vrhu mezi 2 až 6 x RER. Denní potřeba energie rostoucích koťat se pohybuje kolem 2,5 x RER a doporučuje se u nich volný přístup ke krmivu, tedy krmení ad libitum.

Pro kočku je velmi důležité, aby přijímala z potravy dostatečné množství energie. Při hladovění nebo příjmu krmiva s nedostatečnou koncentrací energie musí odbourávat zásobní tuk, do krve se jí dostává velké množství volných mastných kyselin a hrozí vznik ztučnění jater, steatózy. Kočky jsou na rozvoj steatózy jater velmi náchylné, již dvoudenní hladovění u nich může být rizikové. Onemocnění se rozvine snadno zvláště u koček s nadváhou nebo obézních, které mají velké množství zásobního tuku. Proto je u nich nutná značná opatrnost pří redukci hmotnosti, kočka by nikdy neměla hubnout rychleji než o 1 % ze své hmotnosti za týden. Při nadbytečném příjmu energie vzniká u koček nadváha až obezita, která představuje také závažný zdravotní problém. Nízká aktivita, chov výhradně v bytě, kastrace a neomezený přísun chutného a energeticky bohatého krmiva jsou hlavní faktory, které přispívají k rozvoji obezity u koček. Obezita může dále podpořit rozvoj diabetu a celé řady dalších onemocnění. Pokud chceme u kočky dosáhnout úbytku hmotnosti, denní potřeba energie by měla být nastavena na 0,8 až 1 x RER. Požadovaný úbytek hmotnosti by se měl přitom pohybovat mezi 0,5 až 1 % z aktuální hmotnosti za týden. Při řešení obezity u koček lze využít krmivo s nízkým obsahem tuku a zvýšeným obsahem vlákniny nebo s vysokým obsahem proteinů (nad 45 % z celkové energie) a s nízkým obsahem sacharidů. Oba typy diet mohou úspěšně zajistit úbytek hmotnosti, krmivo s vysokým obsahem proteinů ale více odpovídá přirozeným potřebám koček a zajistí jim lépe úbytek hmotnosti bez ztráty svalové hmoty.

Pro předcházení problémům s obezitou doporučujeme krmivo Fortify Senior/Light Cat, které je určeno jak pro starší kočky, tak pro kočky se sklonem k nadváze.

 

-  nižší obsah tuků a L-karnitin regulují tělesnou hmotnost

-  extrakt z brusinek a zvýšený obsah methioninu jako prevence proti močovým kamenům a zánětům močových cest

-  obsahuje 71 % proteinů živočišného původu

Archiv